Så stor varmtvannsbereder trenger du

Irriterer det deg over at det stadig er tomt for varmtvann når du skal dusje? Enten dusjer de for lenge, eller så har du for liten varmtvannsbereder. 

I følge rørleggermester Espen Johansson i rørleggerkjeden Varme & Bad var det tidligere vanlig med varmtvannsberedere med kapasitet på 100 til 150 liter, men nå blir det vanligere og vanligere 250 til 300 liters beredere. Helt nødvendig om en familie skal dusje etter hverandre, mener han.

– Til en dusj går det vanligvis rundt 20 til 50 liter vann. Til et bad rundt 160 til 200 liter, sier rørleggermesteren.

Berederstørrelsen vokser i takt med vannforbruket. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå bruker hver nordmann i dag nesten 200 liter vann i døgnet.

– Når vi dusjer, bader eller vasker hendene, blander vi det varme vannet med kaldt vann. En 300-liters bereder med varmt vann gir cirka 640 liter vann på 40 grader, sier Johansson.

Og oppvarmingen skjer raskt.

De fleste nyere modeller beredere varmer opp 50-75 liter vann fra fem til 40 grader på en time. Vannet i berederen holder 75 grader når den er fulladet.

40 grader er normal brukstemperatur. Til hjem som bruker mye varmtvann gjennom hele dagen, kan det likevel gå for sakte og berederen går tom.

– Er det bruk for varmtvann hele dagen, uten lengre pauser, anbefaler vi en bereder som består av to elementer. Vannet varmes opp vekselvis og blir mye fortere varmt enn i en vanlig bereder, sier rørleggeren.

Større varmtvannsberedere blir stadig mer vanlig. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Hvor stor varmtvannsbereder trenger du?

Singel, samboer eller en familie på fem. Behovet for varmtvann er like varierende som folks

Titanium Pro 250 L fra Høiax er tilpasset varmtvannsbehovet til en moderne familie på 4-5 personer. Mer informasjon: www.hoiax.no

livssituasjon.

– Det er unødvendig å ha en for stor varmtvannsbereder, men fryktelig ubehagelig å ha en som er for liten, sier direktør Sigurd Braathen i OSO Hotwater.

Han mener mange gjør lurt å kjøpe en bereder som er litt større enn absolutt nødvendig.

– Vi har en tommelfingerregel når du skal velge størrelse. 120 liter for husholdninger med én til tre personer, 200 liter til tre-fire personer, 250 liter til fire-fem personer og 300 liter til familier på fem eller flere. Men dette er selvsagt individuelt, sier Braathen.

– En familie på tre, hvor én skal dusje og to skal bade, vil fort ha bruk for 250 liter. Trenden med store dusjhoder, boblebad og store badekar øker fort vannforbruket til en familie til det dobbelte, sier Braathen.

Dersom du har behov for mer enn 300 liter anbefaler Espen Johansson seriekobling av to 200-litere, eller i ekstreme tilfeller to 300-litere.

I tillegg til størrelse og volum, mener han det er lurt å være bevisst på berederens alder.

– Vi anbefaler vanligvis å skifte ut varmtvannsberederen når den er cirka 20 år gammel. Da kan pakninger ryke, og blandeventiler og varmekolbe har nådd sin pensjonsalder, sier Johansson.