Vi i Villas handyman har gjennom hele høsten vært å se med sitt eget tv-program ”Oppussing på en dag” på TV Norge. Rune Haraldsen og teamet har reist rundt og overrasket med oppussing av hele 32 hjem. Programmet har vært en stor suksess og gledet mang en seer.
Til daglig jobber Rune med mikrosement og dekorpuss i alle varianter, et produkt han har over 6 års erfaring med. Som håndverker, er det dekoratør med dekorpuss som står han nærmest.
Nå har han akkurat flyttet inn i nytt hus på Nordstrand, og her står det ikke på hverken kreativeten eller oppussingsviljen. Siden familien flyttet inn, har de pusset opp store deler av første etasje samt badet i 2. etasje.
Lei av fuger
Dette er Runes syvende hus på under ti år.
– Det å kjøpe et eldre hus med sjel, pusse det opp og bruke det har sjarm. Det er Eline som har bestemt både struktur og farge, hun er interiørsjefen her hjemme sier Rune.
– Badet var ikke gammelt, men vi var lei fuger. Dermed ble det oppussing med mikrosement sier Eline.
Vi nordmenn kan være litt todelte på akkurat dette. Mange liker å kjøpe nytt, mens den andre halvparten liker å ta tak i det de allerede har. Nå i 2020 har det virkelig begynt å komme masse spennende nye produkter for å fornye overflater. Rune og Eline har benyttet seg av mikrosement på fliser, selv om badet kun var 4 år gammelt.
– Behagelig å slippe fuger, samtat mikrosement er mykere å gå på enn flis, sier Rune
Mikrosement er en overflatepuss som kan fås i en rekke farger og strukturer. Den kan brukes på nesten alle typer underlag. Det finnes mange forskjellige varianter mikrosement og det er viktig å benytte riktig type til riktig bruk. Det samme gjelder kvaliteten. Mikrosement er ikke bare mikrosement, det er stor forskjell på kvalitet. Det er ikke lett å se forskjell på en overflatepuss i god kontra dårlig kvalitet. Rådfør deg med bedrifter som har solgt produktet i mange år, samt erfarne håndverkere, så du er sikker på at du får et perfekt resultat.
– Kommunikasjonssvikt mellom håndverker og kunde kan være et problem, når man ikke er helt tydelig på hvilket type utseende man ønsker seg. Her har både håndverker og kunde et ansvar for å påse at det er enighet om hvilken struktur man ønsker seg, forteller Rune.
Hva er mikrosement?
- Mikrosement består av en blanding av ulike mineraler som forenes ved å bruke bindemiddel og pigmenter.
- Mikrosement er egnet for de fleste overflater, både innvendig og utvendig. Vegger, tak, gulv, bad, fasader og interiør er intet unntak.
- Mikrosement er under påføring en lett masse som sparkles på underlaget med stålbrett i tynne lag og gir etter full herding en slitesterk overflate sammenlignbart med betong.
Du får mikrosement i diverse kvaliteter og prisklasser, strukturen varierer fra fin til grov, og den kommer i en mengde farger. Mulighetene er derfor uendelige og det er kun fantasien som setter grenser.
Stortrives
Rune og Eline stortrives i det nye huset sitt, til tross for at det har vært mye oppussing på agendaen.
Mikrosement var det åpenbare valget når badet stod for tur. Det å slippe å rive ett fint bad som kun var 4 år gammelt var også med på å avgjøre valget. Fargen vi valgte på veggene heter «minty breez», på gulvet valgte vi en litt lysere variant. Det er Eline som styrer det meste hva gjelder interiøret og er arkitekten bak sluttresultatet. I løpet av kun fire dager hadde familien et helt nytt utseende på badet.
– Selve jobben med å påføre er ikke veldig vanskelig, men det er noen regler du skal følge, og som er viktige, sier Rune.
God kjennskap til mikrosement
I 2019 kurset Rune nærmere 600 stk. på mikrosement rundt omkring i Norge, og han vil mest sannsynlig undervise det dobbelte i år. Dette er ingen hyllevare, og det er veldig viktig at man har en viss forståelse for hvordan man utfører arbeidet før man setter i gang. Det fins kurs for både proffe og amatører.
Det er viktig å tenke nøye gjennom hvilken type struktur og farge man ønsker seg. Om man ønsker å legge rett på gamle fliser, er det viktig med noen forhåndsundersøkelser.
Er ikke membranen intakt, må du vurdere større grep for å rette opp i dette. Alle fliser må sitte, og alt silikon må fjernes. Deretter benytter man seg av en spesialprimer. To lag med base (grovere mikrosement) fulgt opp med to topplag som skaper den strukturen vi ser. Etter dette settes den inn med en porefyller og lakk. Alle lag pusses lett.