Oppvarming av varmtvann står for en relativt stor del av boligens strømkostnader. Sintef Byggforsk har anslått at en familie på fire personer bruker rundt 3500 kWh på varmtvann hvert år. Dessverre går en del av dette energiforbruket bort i varmetap.
– Helst bør man plassere berederen slik at varmen den avgir kommer huset til gode, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Varmtvannsforsyning.
Enkelte velger å slå av varmtvannsberederen i forbindelse med ferier og perioder borte fra hjemmet, nettopp for å redusere energibruken. I følge Sintef Byggforsk har dette ikke særlig stor effekt.

Feil isolering koster dyrt
Derimot kan det være energi å spare på å velge gode løsninger for berederen. For å hindre unødig varmetap bør berederen være isolert. Her vil for eksempel en bereder isolert med skum være inntil tretti prosent bedre isolert enn om det brukes mineralull. Det kan spare deg for flere hundre kroner i året.
– En 200 liters bereder med skumisolasjon vil spare inntil 300 kWh per år sammenliknet med en bereder som er isolert på tradisjonelt vis. Større beredere kan gi ytterligere innsparing, skriver Sintef Byggforsk.
Isolert fra toppen av
Til enkelte typer toppmatede beredere kan du også få et toppstykke som isolerer berederen ytterligere. Noen nyere modeller har det også integrert.
– Den isolerer toppen av berederen, inkludert blandeventilen, som vil ha relativt stort varmetap også når det ikke tappes varmtvann. Den sparer inntil 100 kWh per år.
Plast er bedre enn kobber
Mye av varmetapet skjer gjennom rør, derfor er det lønt å tenke gjennom gode løsninger for rørsystemet. Varmtvannsrørene bør for eksempel ha minst mulig innvendig volum. I tillegg bør materialet rørene er laget av ha god isolasjonsevne. Det betyr at det f.eks. er bedre med plastrør enn kobberrør.
– Varmtvannsrør av plast isoleres som regel bare i forbindelse med store dimensjoner og lange strekk eller rør med stort forbruk. Varmtvannsrør av kobber bør alltid varmeisoleres, unntatt koblingsrør og fordelingsrør som ligger åpent i våtrom, anbefaler Sintef Byggforsk.
Du kan lese mer om temaet i Byggforskseriens anvisning Varmtvannsforsyning.