Hvilken vei skal dorullen henge?

Irriterer du deg over at folk henger dorullen med papiret feil vei? Og hvilken vei er egentlig den «riktige» – med papiret ut eller inn? Kjør debatt! 

«Nå har du plassert dorullen feil vei igjen! Du må da skjønne at papiret ut er den eneste måten å gjøre det på?» klager mannen bak dodøra.

Ulike dorullvaner er kanskje ikke det største problemet i et forhold, men meningene om hva som er det rette er delte. Her er de ulike dorullfrontenes beste argumenter i krangelen:

Papiret over:

* Lettere å finne og få tak i enden.

* Lettere å rive av så mange ark du vil ha.

* Verken du eller papiret kommer borti veggen bak.

* Mønsteret synes bedre – om du liker dopapir med print av hjerter eller juletrær.

Papiret under:

* Det ser penere ut.

* Mindre risiko for at husdyr eller småbarn får tak i papiret og ruller ut enorme mengder.

Irritasjonen over folk som velger «feil» side er i høyeste grad til stede både i norske hjem og på nettet:

Facebook-gruppen «Vi som snur dorullen når enden henger mot veggen» teller nesten 50 000 medlemmer, og den overraskende lange Wikipedia-artikkelen Toilet paper orientation dykker dypt ned i dorull-problematikken med enorme mengder statistikk, analyser og mer eller mindre vitenskapelig argumentasjon fra diverse hold.

Den populære amerikanske professoren og psykologieksperten Gilda Carle har blant annet en teori om at dorullpreferansene viser hva slags personlighet du har:

Papiret over: Du er en velorganisert person som jobber hardt og liker å bestemme.

Papiret under: Du er en tilbakelent person som er til å stole på. Du er opptatt av å knytte tette bånd i dine forhold.

Du bryr deg ikke: Du er en fleksibel og konfliktsky person som trives godt i nye situasjoner.

Endelig bevis?

Tidligere i år mente «papiret ut»-tilhengerne at krangelen endelig kunne legges død for godt: Det dukket nemlig opp bilder av Seth Wheelers patentsøknad fra 1891, med en illustrasjon som tydelig viste at papiret hang over rullen:

Høy temperatur

Her er et knippe heftige utsagn fra diverse nettdebattanter som illustrerer temperaturen i den store dorullkrangelen:

«Løs ende mot veggen indikerer likegyldighet og menneskelig forfall!»

«Mot veggen! Da er det lettere å rive av tørk med én hånd, fordi veggen brukes som støtte»

«Over er riktig. Når rullen henger under, blir som å gå med klærne på vranga, dusje uten vann – føles ikke naturlig i det hele tatt. Hver gang jeg ser en rull på vranga får jeg gåsehud.»

«Kjæresten min snur dorullen så enden på dopapiret vender inn mot veggen. Jeg liker å ha dorullen slik at enden på dopapiret vender ut i rommet. Jeg har snakket om det, men han står på sitt. Hver gang jeg skal på do etter ham, er dorullen snudd. Jeg ser på det som respektløshet overfor meg, burde jeg slå opp? Vet ikke om jeg klarer å leve med det resten av livet …»

Når alt kommer til alt, blir dorullvalget en personlig preferanse – enten du er overmenneske, undermenneske eller bokstavelig talt driter i hvordan papiret henger.