Bakteriefeller i hjemmet

Ikke alle bakterier er skadelige, men noen kan gjøre oss syke.

Det finnes mange bakterier i hjemmet se hvilke her

Her er 13 bakteriefeller som lurer i norske hjem:

På kjøkkenet:

Kaffetrakter og vannkoker

Bakterier trives godt både i kaffetrakteren og vannkokeren. Kaffetrakterens glasskanne kan du kjøre i oppvaskmaskinen. Ellers finnes det spesialrensemidler  som renser apparatene innvendig.

Kjøkkenvasken

Vannkranen og proppen til kjøkkenvasken er to steder bakteriene elsker. Derfor bør du ikke spise mat som har falt ned i kummen. Vask kum og propp jevnlig.

Kjøkkenkluten

Kjøkkenkluter bør vaskes ofte eller byttes ut jevnlig, særlig hvis den er brukt til å tørke opp kjøttsaft eller andre matrester. Bruk luktesansen flittig; hvis kluten lukter surt, er det på tide å bytte. Du kan legge kluten i klorinoppløsning, eller kjøre den på et 90-graders program i vaskemaskinen. Det samme gjelder kluter du bruker på badet.

Kjøkkenfjøler

Gi brødfjølen og andre kjøkkenfjøler en real omgang renhold i oppvasken. Bruk vanlig oppvaskmiddel og varmt vann.

Oppvaskbørsten

Bruker du samme oppvaskbørste til glass, kjeler og matskålen til katten? Du bør heller skaffe deg en hvert av formålene. Vask gjerne oppvaskbørsten med antibak rett på kosten. Kjøkkensvamper bør du også bytte ut med jevne mellomrom.

På badet:

6. Mobiltelefonen

Er det noe vi tar på og håndterer mange ganger om dagen, så er det mobiltelefonen.

I følge VG bruker 1,3 millioner nordmenn mobilen mens de gjør sitt fornødne på toalettet, uten at dette utgjør noen helsefare da de fleste av oss er flinke til å vaske oss på hendene etter toalettbesøk.

Det er absolutt ikke uvanlig å bruke mobilen mens man sitter på toalettet. Illustrasjonsfoto: Foto: Getty Images

Når den ikke er i bruk ligger den ofte nederst i vesken eller lommen. Dette er miljøer bakterier trives godt i, og derfor bør du tørke over mobilen med en engangsklut med egnet rengjøringsmiddel.

7. Dusjforheng

Bakteriene liker seg godt på dusjforheng og dusjhode. Du kan ta knekken på bakteriene ved å legge dusjforhenget i klorinoppløsning eller vaske det i vaskemaskinen dersom det er egnet for dette.

8. Spyleknappen på toalettet

Spyleknappen på toalettet er en av de største bakteriefellene i huset. Rengjør med vanlige rengjøringsmidler, varmt vaskevann og ren klut. En gang i blant bør du også bruke klorin.

Ellers i hjemmet:

Gi fjernkontrollen en rens en gang i blant. Foto: Getty Images

9. Fjernkontrollen

Fjernkontrollen håndteres gjerne av flere personer daglig. Derfor bør du gi denne en omgang med filla en gang i blant. Bruk en ren engangsklut, og tørk av oftere dersom noen i familien er syke.

10. Tastatur og mus

Både tastaturet og musen er potensielle bakteriefeller. Hver gang du bruker tastatur og mus vil bakterier overføres. Det anbefales å bruke å spesialmidler for å rengjøre mus og tastatur, men du kan også bruke en forsiktig fuktet klut.

11. Penger

Penger skifter ofte hender og tar med seg mange bakterier. Etter en handletur bør du vaske hendene godt. Dinepenger.no refererte i fjor til en undersøkelse utført ved Oxford University som viste at en gjennomsnittlig pengeseddel hadde hele 26.000 bakterier.

12. Barneleker

Små barn putter ofte leker i munnen, og låner gjerne bort lekene til andre etterpå. For å unngå at lekene blir bakteriebomber bør du vaske lekene ofte. Gi plastlekene en omgang med oppvaskmiddel, og sett de du kan i oppvaskmaskinen.

13. Dørhåndtak

Det hjelper lite å vaske huset om du glemmer dørhåndtakene. Tenk hvor mange ganger daglig vi tar i disse. Ikke rart bakteriene trives godt her.

Kilder: Plusstid.no, dinepenger.no og VGnett