Julekakene du får av denne oppskriften er: sjakkruter, stjernekaker, tyske skiver, smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks. Dette er bare våre forslag, og man kan selvfølgelig velge noen fra.
Grunndeig:
- Ingredienser:
- 750 g meierismør
- 1 kg hvetemel
- 330 g melis
- 2 egg
- 1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
- Ha romtemperert og mykt smør i en stor bakebolle. Sikt inn mel og melis i bakebollen og elt deigen godt sammen. Dekk deigen med plastfolie og sett i kjøleskapet i ca. en time.
- Del grunndeigen i to deler.
- I den ene halvparten knar du inn 2 sammenpiskede egg og 1 ts vaniljesukker. Denne grunndeigen med egg skal brukes til smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks.
- Den andre halvparten, grunndeigen uten egg, brukes til sjakkruter, stjernekaker og tyske skiver.
- Fordel deigen på de 7 ulike julekakene og tilsett ingredienser som beskrevet nedenfor.
- Stek kakene på bakepapirkledt stekeplate midt i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
Sjakkruter
- ½ ts vaniljesukker
- 1 ss kakao
- Bruk ⅓ av grunndeigen uten egg.
- Elt inn 1 ts vaniljesukker i deigen. Del så deigen i to og elt inn 1 ss kakaopulver i den ene halvparten.
- Trill deretter ut to hvite og to brune fingertykke pølser.
- Legg en brun og en hvit pølse ved siden av hverande og så en hvit pølse over den brune og brun over den hvite, slik at det dannes et sjakkrutemønster. Skjær de så i tynne skiver.
- Legg sjakkrutene på en stekeplate med bakepapir, og stek som beskrevet ovenfor.
Stjernekaker
- Melisglasur
- Røde og grønne nonstop
- Bruk ⅓ av grunndeigen uten egg. Tilsett 1 sammenpisket eggeplomme, 3 dråper mandelessens og finhakkede mandler. Kna så deigen godt med hendene.
- Trill deigen ut til en tykk pølse, ca. 3-4 cm i diameter. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile kaldt før du skjærer den opp i ½ cm tykke skiver.
- Legg skivene på en stekeplate dekket med bakepapir, og stek som beskrevet ovenfor.
Smørkranser
- Egg til pensling
- Bruk ¼ av grunndeigen med egg.
- Sprøyt deigen gjennom en kakesprut til små kranser på en kalt stekeplate med bakepapir.
- Pensle smørkransene med sammenpisket egg. Stek kakene som beskrevet ovenfor.
Fylte riflekjeks
- 50 g kokosfett
- 50 g mørk kokesjokolade
- 1 egg
- 3-4 ss melis
- Bruk ¼ av deigen med egg.
- Bruk en kakesprut til å sprøyte deigen ut til 4-5 cm lange og 1-2 cm lange stenger på en stekeplate med bakepapir.
- Stek kakene som beskrevet ovenfor.
- Smelt 50 g kokosfett i en skål vannbad sammen med 50 g mørk kokesjokolade. Rør inn ett egg og 3-4 ss melis. La sjokoladefyllet stå kaldt til kakene er ferdigstekt og avkjølt.
- Smør sjokoladefyllet mellom to og to riflekjeks. Sjokoladefyllet blir hardt i kjøleskap og rennende ved romtemperatur.
Syltetøyhjerter
- 100 g rødt gelé-syltetøy
- Bruk ¼ av grunndeigen med egg.
- Kjevl deigen tynt ut, ca 2-3 mm. Det er vikitg at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.
- Stikk ut mellomstore hjerter med pepperkakeform og legg halvparten på stekeplate med bakepapir. I andre halvparten av hjertene stikker du ut et mindre hjerte, og tar “hjerterammen” og legger oppå de andre hjertekakene.
- Sprøyt rødt gelesyltetøy i midten av hjertet oppi rammen. Stek kakene som beskrevet ovenfor. Syltetøyet vil smelte når kaken stekes og flyte utover inni “hjerterammen”.
Månekjeks
- 1 ts anisfrø
- Revet sitronskall fra ½ sitron
- Melisglasur
- Bruk ¼ av grunndeigen med egg og kna inn 1 ts anisfrø og revet sitron fra ½ sitron med hendene.
- Kjevle ut en tynn leiv i 2-3 mm. Det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter åp kjevle ut, for at den skal være enkel å jobbe med.
- Stikk ut måner med pepperkakeform.
- Legg månekjeksene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene slik beskrevet ovenfor.
- Pynt avkjølte månekjeks med litt melisglassur og revet sitronskall.