Gravet laks

Ingenting er som gravet laks til julens frokoster og lunsjer. Hvorfor ikke imponere med din egne hjemmelagde i år? Her byr Ida Gran-Jansen på sin gode oppskrift.

gravet laks

Gravlaks eller gravet laks er en klassiker på norske julebord, og er ypperlig å ha til årets koltbord. Du kan fint fryse ned oppskåret laks når den er ferdig gravet, da har du alltid litt på lur gjennom julen.

Oppskriften gir 10-20 porsjoner med gravet laks.

Ingredienser

Gravet laks

  • 1 kg laksefillet med skinn
  • 15 g sukker
  • 30 g salt
  • 1 stor neve dill
  • 1 ss sennepsfrø
  • 3 ss akevitt

Sennepssaus

  • 1 eggeplomme
  • 1 egg
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss sukker
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 klyper salt
  • 1 klype pepper
  • 1,5 dl nøytral olje
  • 1 stor neve dill

Slik gjør du

  1. Bland sammen sukker, salt, hakket dill, sennepsfrø og akevitt i en bolle.
  2. Gni begge sidene av laksefileten inn med blandingen.
  3. Legg laksefileten i en pose og press ut luften og pass på så posen er tett. Legg fileten i kjøleskapet i 2-3 døgn. Snu laksen to ganger og dagen.
  4. Ta laksen ut av kjøleskapet og tørk av dillblandingen. 
  5. Skjær den i tynne skiver.
  6. Dryss gjerne masse frisk dill over før servering.

Sennepssaus

  1. Ha alle ingrediensene utenom nøytral olje og dill i en høy beholder (for eksempel et desilitermål). Bruk en stavmikser til å blende alt sammen.
  2. Hell oljen i en tynn stråle ned i beholderen mens stavmikseren går. Nå vil sausen bli tykkere. 
  3. Rør til slutt inn en stor neve hakket fersk dill.
  4. Server sennepssausen sammen med laksen

Oppskriften er hentet fra «Julemat – Helt enkelt» av Ida Gran-Jansen