Gravlaks eller gravet laks er en klassiker på norske julebord, og er ypperlig å ha til årets koltbord. Du kan fint fryse ned oppskåret laks når den er ferdig gravet, da har du alltid litt på lur gjennom julen.
Oppskriften gir 10-20 porsjoner med gravet laks.
Ingredienser
Gravet laks
- 1 kg laksefillet med skinn
- 15 g sukker
- 30 g salt
- 1 stor neve dill
- 1 ss sennepsfrø
- 3 ss akevitt
Sennepssaus
- 1 eggeplomme
- 1 egg
- 1 ss grov sennep
- 1 ss dijonsennep
- 1 ss sukker
- 1 ss hvitvinseddik
- 2 klyper salt
- 1 klype pepper
- 1,5 dl nøytral olje
- 1 stor neve dill
Slik gjør du
- Bland sammen sukker, salt, hakket dill, sennepsfrø og akevitt i en bolle.
- Gni begge sidene av laksefileten inn med blandingen.
- Legg laksefileten i en pose og press ut luften og pass på så posen er tett. Legg fileten i kjøleskapet i 2-3 døgn. Snu laksen to ganger og dagen.
- Ta laksen ut av kjøleskapet og tørk av dillblandingen.
- Skjær den i tynne skiver.
- Dryss gjerne masse frisk dill over før servering.
Sennepssaus
- Ha alle ingrediensene utenom nøytral olje og dill i en høy beholder (for eksempel et desilitermål). Bruk en stavmikser til å blende alt sammen.
- Hell oljen i en tynn stråle ned i beholderen mens stavmikseren går. Nå vil sausen bli tykkere.
- Rør til slutt inn en stor neve hakket fersk dill.
- Server sennepssausen sammen med laksen
Oppskriften er hentet fra «Julemat – Helt enkelt» av Ida Gran-Jansen