ANNONSØRINNHOLD

Bruk grillen din lang utover høstsesongen

Høsten nærmer seg, men det betyr ikke at grillsesongen er over. Grillen tar vi gjerne med oss langt inn i høstsesongen, og det er vel kun kreativiteten som setter begrensinger på hva som kan grilles særlig etter at nye hjelpemidler til grillen er på markedet.

Noen holder seg på trygg grunn, og strekker seg ikke lenger enn til pølser og hamburgere. Men flyttes grensene litt er det utrolig hvilke kulinariske opplevelser man kan få ved grillen.

Grill alle typer mat og grønnsaker

Med grillark, matter og kurver kan du grille alle typer mat og grønnsaker smått og stort, uten å bekymre deg for at det setter seg fast eller detter gjennom rillene. Grillarkene/mattene hindrer det gode fettet i å renne ned i grillen og maten blir god og saftig etter grilling.

Grillkurver er perfekt når du skal grille fisk eller grønnsaker

Arkene er tynne, noe som gjør at maten likevel får den gode grillsmaken og skorpen. Grillkurver er perfekt når du skal grille fisk eller grønnsaker – den gjør det enkelt å vende fisken/grønnsakene under tilberedningen. Du slipper å rengjør grillen etter hver bruk, også.

Til  tross for gode hjelpemidler er tid viktig når det skal grilles. Det er en forutsetning for å oppnå et godt resultat. Grilling er også rekreasjon, så sett av et stort rom på timeplanen og eksperimenter med nye smaker og kombinasjoner. 

Det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken

Har du liten tid, er gass det beste alternativet. Den blir fort varm i motsetning til en kullgrill som trenger en viss tid før den oppnår riktig temperatur. Men det er som oftest ikke gass eller kull som avgjør smaken, men hvordan du tilbereder maten, hva slags marinade eller grillolje du bruker underveis. Poenget er å piffe opp smaken og mørne kjøttet. Skal du oppnå mørning må kjøttet ligge i marinade i tre til fire dager. For at det skal bli saftig og godt bør kjøttet/fisken tas ut av kjøleskapet minst en time før grilling.

Direkte og indirekte grilling

Noe av hemmeligheten ligger i å beholde fuktigheten i kjøttet. Når du skal anskaffe en grill, bør du satse på en med lokk. Noe som gir større mulighet til å regulere varmen, og du kan strekke grillingen over lengre tid for å oppnå skikkelig mørt kjøtt. Benyttes gassgrill, bør det være en med minst to bluss. Det gir mulighet til både direkte og indirekte grilling, og til å holde maten varm.

Har du kullgrill kan det velges mellom grillkull eller grillbriketter. Generelt sett brenner kullet fortere opp, mens brikettene varer lenge og gir en jevnere varme. Brikettene er nok det beste alternativet, selv om de er litt dyrere i innkjøp. Tennvæske er også en forutsetning for å få fyr på kullgrillen.

Bruk rikelig med tennvæske, men la det brenne lenge nok, da unngår du at væsken setter smak på maten. Fyr skikkelig opp, og reguler varmen i etterkant med en spruteflaske fylt med vann. 

Gode tips

 • Ikke stikk maten med gaffel, bruk klype. Gjerne treklype som gir godt feste.
 • Tilfør fuktighet, smør kjøttet med saus og marinader kontinuerlig, også pølser.
 • Grill så store kjøttstykker som mulig
 • Skaff deg kunnskap om grilling, Kjøp grill med lokk og flere bluss.
 • Fyr opp skikkelig, la grillen bli ordentlig varm, bruk vann for å regulere temperaturen.
 • Ikke stress, ta deg god tid. Ikke la gjestene styre spisetiden. La maten avgjøre.
 • Vær tålmodig, hold temperaturen nede.
 • Prøv og feil med nye kombinasjoner.
 • Vær nøye med renholdet.
 • Pass på at maten ikke blir brent. Det er verken sunt eller godt.
 • Lytt til erfarne grillkokker.
 • Start med noen ventepølser, gjerne chilipølser eller lignende, men bare en til hver. Det skjerper appetitten og korter ventetiden.

For mer informasjon om Cookinas grillark og andre grillverktøy her.