På Norgesferie er det større sannsynlighet for at vi tar med oss kjæledyret på bilturer, familiebesøk og hytteopphold.
Hvis man legger opp kjøringen med pauser, kan man gjøre det til en hyggelig tur for alle, også de firbeinte.
Spesielt katter liker ikke forandring. Noen ganger kan det være bedre å la dem være hjemme og bli passet på. Tar du med katten på ferie, er det smart å ha med den kattesanden og maten katten er vant med.
Hvis kjæledyret går på faste medisiner, husk å ta disse med på ferie! Er du i tvil om du har nok er det lurt å kontakte veterinæren din før avreise.
Finn nummeret til veterinærvakta og den nærmeste dyreklinikken ved hytta eller i feriekommunen din og lagre det på telefonen – så slipper du å lete etter det når du er stresset og redd, dersom uhellet skulle være ute.
Her er noen tips fra veterinær Anne H. Nornes i AniCura Dyresykehus Oslo, for å gjøre ferien til en god opplevelse for alle parter.
Ta med deg veterinær på ferie. Last ned AniCura app og ha tilgang til veterinær uansett hvor du er.
Tips fra veterinær Anne H. Nornes:
- Flåttbeskyttelse: Beskytt hund og katt mot flått! Det er mye flått rundt omkring, og kjæledyrene er i akkurat riktig høyde for at flåtten hopper på dem, særlig i langt gress og buskas. Få et effektivt flåttmiddel hos veterinær. Det kan være flåtthalsbånd til både hund og katt som varer hele sesongen, påflekkingsveske og velsmakende tyggetabletter til hund eller katt. Sjekk uansett dyret hver kveld for flått, andre parasitter og småsår.
- ID-merket: Husk at alle hunder og katter skal være ID-merket og ha eget kjæledyrpass utstedt fra veterinær hvis de skal utenlands. Sjekk også at chip’en til kjæledyret ditt er registrert med riktig kontaktinformasjon.
- Ha gjerne en navnebrikke med navn og mobilnummer, hvis kjæledyret skulle ta seg en vandretur på egen hånd! Husk +47 foran nummeret ditt om du skal feriere i utlandet.
- Gi forebyggende parasittbehandling om du skal utenlands. Du skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark før man har funnet fransk hjerteorm, som kan gi livstruende sykdom.
- Revens dvergbendelorm finnes i Sverige og de fleste andre europeiske land, og den kan også smitte mennesker. Hunden må være behandlet mot revens dvergbendelorm ved innreise til Norge, og behandling skal attesteres av veterinær i passet.
- Tar du med deg hunden til Danmark skal den vaksineres mot rabies. Om hunden din ikke er vaksinert fra før må du faktisk vente 21 dager før rabiesvaksinen er gyldig – viktig å huske dette om man vurderer en spontantur til Danmark.
- Om du har en badeglad hund bør du være obs på våteksem, eller såkalt «hot-spot». Det er en vanlig infeksjon med væskende sår i huden hos hund, som vi ser mye av i badesesongen. Forebygg våteksem ved å holde hunden tørr og flokefri. Hvis du mistenker våteksem, kan du barbere pelsen på området og vaske med bakteriedrepende middel. Kontakt veterinær dersom sårene er store eller smertefulle.
- På bilturen kan dyrene bli både stressa og bilsyke. Bruk et godt sikret bur i bilen. Tren kjæledyret på å være i bil, så du ikke får med deg en stressa hund og katt på ferie. Det finnes beroligende medikamenter hvis det blir nødvendig, men det er mye bedre å venne dyret til bilkjøring fra den er valp eller kattunge. Kvalmestillende medisiner mot bilsyke kan fås på resept fra veterinær.
- Det blir lett varmt i en bil, både når den står stille og kjører. Pass på at bilen har en behagelig temperatur, skjerm dyret mot direkte sollys, tilby vann underveis og følg med. Ta heller en ekstra pause på varme dager!
- Hvis du skal på fjelltur med hunden, husk førstehjelpsutstyr. Utstyr til sårstell og evt. medisiner er viktig å huske. Hvis du går tur hvor det er mye sau og vilt, må hunden være i bånd.
- Hvis hunden eller katten din blir bitt av hoggorm er det viktig å holde den rolig og få den til veterinær raskest mulig. Dyret skal helst bæres, eller evt. gå rolig. Varsle veterinæren om at dere kommer. Kortisontabletter eller såkalte «hoggormpiller» har ingen effekt mot giften, og blir ikke lenger anbefalt da de kan gi en falsk trygghet.
- Skal dere bruke overnattingssteder, sjekk på forhånd hvor man kan ha kjæledyr. Ikke forlat hunden i et fremmed rom før du vet at den føler seg komfortabel. Ta gjerne med en leke eller et teppe hjemmefra som skaper trygghet.
- Husk at også hunden skal ha redningsvest ombord i båt! Den må eventuelt bindes fast, så ikke farlige situasjoner oppstår. Det kan være lurt at en person har et ekstra ansvar for å følge med på den firbeinte ombord. Hunder og katter kan også bli sjøsyke – her finnes kvalmestillende midler på resept, men for dyr som ikke trives i båt vil kanskje det beste være å få bli igjen på land.
Konferer veterinær før reisen, så er du helt sikker!